Exporting rasters from ArcMap 9.1 to ENVI 4.0 - Idl-pvwave

This is a discussion on Exporting rasters from ArcMap 9.1 to ENVI 4.0 - Idl-pvwave ; dear all, i need to export some raster datasets from arcmap 9.1 to envi 4.0. i do this by exporting the raser datasets into a tiff format so that this can be later read by envi. when i open these ...

+ Reply to Thread
Results 1 to 8 of 8

Exporting rasters from ArcMap 9.1 to ENVI 4.0

  1. Default Exporting rasters from ArcMap 9.1 to ENVI 4.0

    dear all,

    i need to export some raster datasets from arcmap 9.1 to envi 4.0. i
    do this by exporting the raser datasets into a tiff format so that
    this can be later read by envi.
    when i open these tiff images in envi, there is simply a white
    background and no data is visible, just plain white. i tried arcmap
    9.2 and the results are the same...
    can it be a prob with my data??? anyway, i'm just converting a raster
    to a tiff, no big deal... my raster is no a perfect square, but it has
    some "less ortodox" borders which are visible in envi, but everything
    inside the boarders is white, while the outside is black...
    anyone with the same prob or with an explanation for this???
    i start wondering if it is not a data prob, but my data works
    perfectly on arcmap...
    cheers!!!


  2. Default Re: Exporting rasters from ArcMap 9.1 to ENVI 4.0

    Nuno Vilaša wrote:
    > dear all,
    >
    > i need to export some raster datasets from arcmap 9.1 to envi 4.0. i
    > do this by exporting the raser datasets into a tiff format so that
    > this can be later read by envi.
    > when i open these tiff images in envi, there is simply a white
    > background and no data is visible, just plain white. i tried arcmap
    > 9.2 and the results are the same...
    > can it be a prob with my data??? anyway, i'm just converting a raster
    > to a tiff, no big deal... my raster is no a perfect square, but it has
    > some "less ortodox" borders which are visible in envi, but everything
    > inside the boarders is white, while the outside is black...
    > anyone with the same prob or with an explanation for this???
    > i start wondering if it is not a data prob, but my data works
    > perfectly on arcmap...
    > cheers!!!
    >


    Nuno,
    When you export your data, make sure the data type is set properly...
    and it should be the same when you open it in Envi (if I remember well,
    it asks you for this type of info, the first time you open the image in
    Envi).

    Jean

  3. Default Re: Exporting rasters from ArcMap 9.1 to ENVI 4.0

    On Oct 16, 6:38 pm, Jean H <jghas...@DELTHIS.ucalgary.ANDTHIS.ca>
    wrote:
    > Nuno Vilaša wrote:
    > > dear all,

    >
    > > i need to export some raster datasets from arcmap 9.1 to envi 4.0. i
    > > do this by exporting the raser datasets into a tiff format so that
    > > this can be later read by envi.
    > > when i open these tiff images in envi, there is simply a white
    > > background and no data is visible, just plain white. i tried arcmap
    > > 9.2 and the results are the same...
    > > can it be a prob with my data??? anyway, i'm just converting a raster
    > > to a tiff, no big deal... my raster is no a perfect square, but it has
    > > some "less ortodox" borders which are visible in envi, but everything
    > > inside the boarders is white, while the outside is black...
    > > anyone with the same prob or with an explanation for this???
    > > i start wondering if it is not a data prob, but my data works
    > > perfectly on arcmap...
    > > cheers!!!

    >
    > Nuno,
    > When you export your data, make sure the data type is set properly...
    > and it should be the same when you open it in Envi (if I remember well,
    > it asks you for this type of info, the first time you open the image in
    > Envi).
    >
    > Jean- Hide quoted text -
    >
    > - Show quoted text -


    hello Jean!

    i export my masp as tiff images, and envi recognizes them as being
    tiff, but all tha data appears on white... i did another way of
    calculating those rasters just in case my method had an influence, but
    nthg works...
    and Jean, envi only asks for the coordinate system, and well even if
    don't input a correct one he'll always display the image, but not in
    this case... it's very strange and i haven't been able to solve this
    problem... do you have any idea of what it can be?
    thank you for your answer!
    cheers!

    nuno


  4. Default Re: Exporting rasters from ArcMap 9.1 to ENVI 4.0

    Nuno Vilaša wrote:
    > On Oct 16, 6:38 pm, Jean H <jghas...@DELTHIS.ucalgary.ANDTHIS.ca>
    > wrote:
    >> Nuno Vilaša wrote:
    >>> dear all,
    >>> i need to export some raster datasets from arcmap 9.1 to envi 4.0. i
    >>> do this by exporting the raser datasets into a tiff format so that
    >>> this can be later read by envi.
    >>> when i open these tiff images in envi, there is simply a white
    >>> background and no data is visible, just plain white. i tried arcmap
    >>> 9.2 and the results are the same...
    >>> can it be a prob with my data??? anyway, i'm just converting a raster
    >>> to a tiff, no big deal... my raster is no a perfect square, but it has
    >>> some "less ortodox" borders which are visible in envi, but everything
    >>> inside the boarders is white, while the outside is black...
    >>> anyone with the same prob or with an explanation for this???
    >>> i start wondering if it is not a data prob, but my data works
    >>> perfectly on arcmap...
    >>> cheers!!!

    >> Nuno,
    >> When you export your data, make sure the data type is set properly...
    >> and it should be the same when you open it in Envi (if I remember well,
    >> it asks you for this type of info, the first time you open the image in
    >> Envi).
    >>
    >> Jean- Hide quoted text -
    >>
    >> - Show quoted text -

    >
    > hello Jean!
    >
    > i export my masp as tiff images, and envi recognizes them as being
    > tiff, but all tha data appears on white... i did another way of
    > calculating those rasters just in case my method had an influence, but
    > nthg works...
    > and Jean, envi only asks for the coordinate system, and well even if
    > don't input a correct one he'll always display the image, but not in
    > this case... it's very strange and i haven't been able to solve this
    > problem... do you have any idea of what it can be?
    > thank you for your answer!
    > cheers!
    >
    > nuno


    Check the data type (not the format)... is your image a byte? a float
    etc. Make sure that the data type you use when you export your image is
    one that can be read by Envi... and make sure Envi knows it!

    Jean

  5. Default Re: Exporting rasters from ArcMap 9.1 to ENVI 4.0

    On Oct 18, 5:47 pm, Jean H <jghas...@DELTHIS.ucalgary.ANDTHIS.ca>
    wrote:
    > Nuno Vilaša wrote:
    > > On Oct 16, 6:38 pm, Jean H <jghas...@DELTHIS.ucalgary.ANDTHIS.ca>
    > > wrote:
    > >> Nuno Vilaša wrote:
    > >>> dear all,
    > >>> i need to export some raster datasets from arcmap 9.1 to envi 4.0. i
    > >>> do this by exporting the raser datasets into a tiff format so that
    > >>> this can be later read by envi.
    > >>> when i open these tiff images in envi, there is simply a white
    > >>> background and no data is visible, just plain white. i tried arcmap
    > >>> 9.2 and the results are the same...
    > >>> can it be a prob with my data??? anyway, i'm just converting a raster
    > >>> to a tiff, no big deal... my raster is no a perfect square, but it has
    > >>> some "less ortodox" borders which are visible in envi, but everything
    > >>> inside the boarders is white, while the outside is black...
    > >>> anyone with the same prob or with an explanation for this???
    > >>> i start wondering if it is not a data prob, but my data works
    > >>> perfectly on arcmap...
    > >>> cheers!!!
    > >> Nuno,
    > >> When you export your data, make sure the data type is set properly...
    > >> and it should be the same when you open it in Envi (if I remember well,
    > >> it asks you for this type of info, the first time you open the image in
    > >> Envi).

    >
    > >> Jean- Hide quoted text -

    >
    > >> - Show quoted text -

    >
    > > hello Jean!

    >
    > > i export my masp as tiff images, and envi recognizes them as being
    > > tiff, but all tha data appears on white... i did another way of
    > > calculating those rasters just in case my method had an influence, but
    > > nthg works...
    > > and Jean, envi only asks for the coordinate system, and well even if
    > > don't input a correct one he'll always display the image, but not in
    > > this case... it's very strange and i haven't been able to solve this
    > > problem... do you have any idea of what it can be?
    > > thank you for your answer!
    > > cheers!

    >
    > > nuno

    >
    > Check the data type (not the format)... is your image a byte? a float
    > etc. Make sure that the data type you use when you export your image is
    > one that can be read by Envi... and make sure Envi knows it!
    >
    > Jean- Hide quoted text -
    >
    > - Show quoted text -


    hey Jean!

    Thanks for the advise, i'm gonna try it! my rasters are 32bit floating
    point, so i think envi should present no probs with them... i will
    try...
    thank you once again!
    cheers!

    nuno


  6. Default Re: Exporting rasters from ArcMap 9.1 to ENVI 4.0

    On Oct 18, 5:47 pm, Jean H <jghas...@DELTHIS.ucalgary.ANDTHIS.ca>
    wrote:
    > Nuno Vilaša wrote:
    > > On Oct 16, 6:38 pm, Jean H <jghas...@DELTHIS.ucalgary.ANDTHIS.ca>
    > > wrote:
    > >> Nuno Vilaša wrote:
    > >>> dear all,
    > >>> i need to export some raster datasets from arcmap 9.1 to envi 4.0. i
    > >>> do this by exporting the raser datasets into a tiff format so that
    > >>> this can be later read by envi.
    > >>> when i open these tiff images in envi, there is simply a white
    > >>> background and no data is visible, just plain white. i tried arcmap
    > >>> 9.2 and the results are the same...
    > >>> can it be a prob with my data??? anyway, i'm just converting a raster
    > >>> to a tiff, no big deal... my raster is no a perfect square, but it has
    > >>> some "less ortodox" borders which are visible in envi, but everything
    > >>> inside the boarders is white, while the outside is black...
    > >>> anyone with the same prob or with an explanation for this???
    > >>> i start wondering if it is not a data prob, but my data works
    > >>> perfectly on arcmap...
    > >>> cheers!!!
    > >> Nuno,
    > >> When you export your data, make sure the data type is set properly...
    > >> and it should be the same when you open it in Envi (if I remember well,
    > >> it asks you for this type of info, the first time you open the image in
    > >> Envi).

    >
    > >> Jean- Hide quoted text -

    >
    > >> - Show quoted text -

    >
    > > hello Jean!

    >
    > > i export my masp as tiff images, and envi recognizes them as being
    > > tiff, but all tha data appears on white... i did another way of
    > > calculating those rasters just in case my method had an influence, but
    > > nthg works...
    > > and Jean, envi only asks for the coordinate system, and well even if
    > > don't input a correct one he'll always display the image, but not in
    > > this case... it's very strange and i haven't been able to solve this
    > > problem... do you have any idea of what it can be?
    > > thank you for your answer!
    > > cheers!

    >
    > > nuno

    >
    > Check the data type (not the format)... is your image a byte? a float
    > etc. Make sure that the data type you use when you export your image is
    > one that can be read by Envi... and make sure Envi knows it!
    >
    > Jean- Hide quoted text -
    >
    > - Show quoted text -


    Jean,

    i discovered that if i multiply my images for 100 that envi displays
    them correctly... quite strange... between 0 and 1 he does not display
    them, but between 0 and 100 he does... very weird...


  7. Default Re: Exporting rasters from ArcMap 9.1 to ENVI 4.0

    > Jean,
    >
    > i discovered that if i multiply my images for 100 that envi displays
    > them correctly... quite strange... between 0 and 1 he does not display
    > them, but between 0 and 100 he does... very weird...


    Hi,

    then it is just a visualization problem... if you have 255 levels of
    grey and ALL your values are between 0 and 1, you will not see much...
    so just apply a stretching algorithm when you display it, or define some
    color for each class, depending on your data.

    ArcGis, by default, stretch your data when you display it (that's why,
    if you display 2 DEM, they won't have the same color for the same
    elevation value...). Envi does not by default, and it is up to you to do it.

    Of course, this is valid only if you expected to have these values
    between 0 and 1, otherwise it is another problem!

    Jean


  8. Default Re: Exporting rasters from ArcMap 9.1 to ENVI 4.0

    On Oct 23, 6:25 pm, Jean H <jghas...@DELTHIS.ucalgary.ANDTHIS.ca>
    wrote:
    > > Jean,

    >
    > > i discovered that if i multiply my images for 100 that envi displays
    > > them correctly... quite strange... between 0 and 1 he does not display
    > > them, but between 0 and 100 he does... very weird...

    >
    > Hi,
    >
    > then it is just a visualization problem... if you have 255 levels of
    > grey and ALL your values are between 0 and 1, you will not see much...
    > so just apply a stretching algorithm when you display it, or define some
    > color for each class, depending on your data.
    >
    > ArcGis, by default, stretch your data when you display it (that's why,
    > if you display 2 DEM, they won't have the same color for the same
    > elevation value...). Envi does not by default, and it is up to you to do it.
    >
    > Of course, this is valid only if you expected to have these values
    > between 0 and 1, otherwise it is another problem!
    >
    > Jean


    hi Jean!

    i managed to solve the prob!
    with band math, i multiply my image for 100 and then i can see
    everything as i told you. still, when exporting for the software where
    i want to use the images it doesn't work. with these images multiplied
    by 100, i use the stretch data tool, i stretch the image from 0 to 200
    and save it as a byte and then it works, pretty weird ah???
    anyway thankl you for your help!
    cheers!

    nuno


+ Reply to Thread

Similar Threads

  1. What exactly is ENVI format?
    By Application Development in forum Idl-pvwave
    Replies: 2
    Last Post: 10-29-2007, 03:54 PM
  2. Using ENVI with IDLWAVE
    By Application Development in forum Idl-pvwave
    Replies: 2
    Last Post: 09-13-2007, 10:45 AM
  3. aliased rasters using flatten transparency
    By Application Development in forum Adobe illustrator
    Replies: 1
    Last Post: 07-24-2007, 03:49 AM
  4. Trouble Printing Rasters in CS2
    By Application Development in forum Adobe illustrator
    Replies: 1
    Last Post: 06-06-2007, 08:50 PM
  5. Exporting ENVI display to reduced reslution JPEG
    By Application Development in forum Idl-pvwave
    Replies: 2
    Last Post: 03-30-2007, 08:59 AM